Prodejna Zahrádkář


Teplická 368/68, Děčín 4
(naproti divadlu)

Prodejní doba
Adresa
Fakturační údaje
Kontakt
 
Hlavní stránka

cibule sazečka, šalotka (množilka)

(nabídka jaro 2017)


cibule obecná (Allium cepa / Cibula) - sazečka
Všetana, cibule sazečka

Všetana, sazečka cibule

jarní, žlutá, vřetenovitý tvar, výborná skladovatelnost

Všetana je tradiční osvědčená nejpěstovanější poloraná odrůda cibule. Velmi dobře skladovatelná. Cibule je vřetenovitého tvaru, okrově žlutá s tenkým, dobře se zatahujícím krčkem. Bílá až nažloutlá dužnina je pevná, jemně nasládlé chuti. Cibule jsou odolné k mechanickému poškození, ale vyžaduje rychlou sklizeň a úpravu. Vegetační doba od výsadby sazečky je 90 - 110 dnů. Sklizeň sázené cibule zahajujeme v druhé polovině července. Odrůdu je možné pěstovát i z jarních výsevů. Vegetační doba od výsevu je 130 dní. Sklizeň seté je zahajován od poloviny srpna. Její jarní nať se používá podobně jako pažitka.

Štutgart, cibule sazečka

Štutgartská, sazečka cibule

jarní, žlutá, plochý tvar, výborná skladovatelnost

Štutgart je světová odrůda s dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností. Cibule je ploše kulovitá, větší, se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi. Krček dobře zatahuje. Dužnina je bílá, pevná, poněkud ostřejší chuti. Není vhodná pro pěstování na těžších půdách. Pěstuje se zejména ze sazečky.

Karmen, cibule sazečka

Karmen, sazečka cibule

jarní, červená, kulovitý tvar, velmi dobrá skladovatelnost

Karmen je poloraná, karmínově červená až fialová cibule ploše kulovitého tvaru. Dužnina je velmi jemná, bílá, pevná, s karmínově červeným probarvením mezi jednotlivými suknicemi, výborné pikantní chuti. Velmi dobře skladovatelná odrůda, výnos a intenzita vybarvenosti je na světové úrovni. Vynikající salátová cibule vhodná především pro konzum v syrovém stavu. Při zpracování vyššími teplotami dochází k nežádoucí změně barvy.

White Globe, cibule sazečka

White Globe, sazečka cibule

bílá, kulovitého tvaru, vhodná do salátu a ke konzervování

White Globe je bílá cibule jemné chuti. Je vhodná do salátů i ke konzervování. Odrůda je středně pozdní až pozdní cibule kulatého tvaru. Cibule jsou bílé barvy a dorůstají větší velikosti. Z důvodu velikosti cibulí doporučujeme větší spon. Je jen krátkodobě skladovatelná.

cibule šalotka (Allium ascalonicum, množilka) - sazečka
Golden Gourmet, cibule šalotka sazečka

Golden Gourmet, šalotka (množilka), sazečka cibule

žlutá odrůda

Golden Gourmet, cibule šalotka (množilka) je žlutá odrůda s dlouhou trvanlivostí a vysokou úrodou. Má lehce kořeněnou chuť. Cibule i nať jsou vhodné ke konzumaci. Cibule dorůstají velikosti 7 - 15 cm. Odrůda je rezistencí vůči chorobám. Na rozdíl od klasické cibule má jemnější chuť.

Cibule sazečka Šalotka, Red Sun

Red Sun, šalotka (množilka), sazečka cibule

červená odrůda

Red Sun je červenou odrůdou cibule šalotky. S šalotkou se pojí jemná kořeněná chuť, proto je výborná do salátů a omáček. Hodí se i pro strávníky, kteří běžnou kuchyňskou cibuli nesnášejí. Má dlouhou trvanlivost a vysokou úrodu. Červená odrůda Red Sun má o něco více kořeněnou a aromatickou chuť. Může se vysazovat v řádcích od února do dubna. Nejlépe se jim daří při plném slunci. Velikost cibulí je 7 až 15 cm.

Návod na pěstování cibule obecné:

Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Cibuli sazečku vysazujeme na záhon brzy z jara, kdy už nehrozí mrazy tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Na metr čtvereční vysazujeme 100 - 300 g cibulek ve sponu 20 x 8 až 10 cm. Cibule pěstované ze sazečky mají oproti přímo setým cibulím horší skladovatelnost, ale podstatně ranější sklizeň. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti plísni cibulové. Cibuli sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.


Cibule obecná (Allium cepa)

Cibule obecná (Allium cepa) patří k základnímu koření. Je nepostradatelná v kuchyni při přípravě pokrmů. Jejím domovem je západní Asie – Afghánistán, Pákistán a Írán, kde se pěstovala už čtyři tisíce let před naším letopočtem.
Jakost a intenzita cibulové chuti závisí na obsahu sírových sloučenin v těkavých silicích (typu alliin, allicin). Těkavé sirné složky způsobují podráždění sliznice a slzení. Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium, vápník, provitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a vitamín C. Šťáva cibule obsahuje fytoncidy, látky s antibiotickými účinky. Smíchaná s medem se užívá při nachlazení a bolestech v krku. Zelená nať pak se vyznačuje vysokým obsahem provitamínu A.


Cibule šalotka (Allium ascalonicum, množilka)

Cibule šalotka (Allium ascalonicum, množilka) je nazývána též jako česnek askalonský nebo množilka. Vytváří větší množství drobných cibulek v trsu ("hnízdu"). Chuťově je jemnější než klasická cibule. Postrádá typickou palčivou cibulovou chuť, je spíše nasládlá a chutná mírně po česneku. Konzumuje se nejen cibulka, ale i šalotková nať, která připomíná svým vzhledem pažitku. Výhodou šalotky je, že narozdíl od klasické cibule nevyvolává plynatost.
Šalotka z jarní výsadby dozrává do konzumní zralosti za 80 – 130 dní, podle klimatických podmínek. Po sklizni je třeba nechat rostliny ještě pár dní na záhonu, aby jim zaschla nať, vysoušení na přímém slunci je ideální. Šalotku neskladujte v uzavřených místnostech, potřebuje vzduch.